Μελετώντας το θέμα του παράγοντα της τύχης, παραθέτω επιλεκτικά αποσπάσματα από το βιβλίο "Ο μύθος της θεάς τύχης" (Χόρχε Μπουκάϊ,εκδόσεις Όπερα, 2012) το οποίο μου φάνηκε ενδιαφέρον.

"Γενικεύοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν 3 μεγάλοι άξονες σκέψεις που συνοψίζουν πάνω από 100 ιδέες, ερμηνείες ή απόψεις σχετικά με την τύχη.

1.Δεν υπάρχει τύχη
Αυτή είναι η βασική θέση εκείνων που δίνουν έμφαση στις επιστημονικές ιδέες και ευνοούν τη λογική, αρνούμενοι να δεχτούν οτιδήποτε δεν είναι μετρήσιμο , δεν παράγεται, δεν είναι επεξεργάσιμο.Για πολλούς από όσους ζουν ερμηνεύοντας τα γεγονότα μοναχά με τη λογική, η τύχη απλώς δεν υπάρχει.

2. Υπάρχει τύχη αλλά η επίδρασή της δεν εξαρτάται σε καμιά περίπτωση από την επιθυμία ή τις πράξεις μας.
Αυτή η άποψη οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι συγγενεύει με προλήψεις, με πανάρχαιες συνήθειες, ή με λαϊκά έθιμα καμωμένα από την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τα πράγματα έρχονται αλλιώς από ο.τι μπορεί κανείς να προβλέψει.

3.Η τύχη υπάρχει και μας επηρεάζει αλλά μπορούμε και εμείς με τις ενέργειές μας να την επηρεάσουμε προκειμένου να φέρουμε κάποια καλά ή κακά αποτελέσματα.
Αυτή τη θέση υποστηρίζουν όσοι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να μάθουμε να κατασκευάζουμε την τύχη μας στη βάση μιας λογικής, να τη δημιουργούμε, να την αλλάζουμε, να την προκαλούμε.

Αν έπρεπε να διαλέξετε αναγκαστικά μια απάντηση, θα λέγατε πως είστε γενικά άνθρωπος τυχερός ή το αντίθετο?

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επιβεβαίωση ενός ανησυχητικού ευρήματος:
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ -ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ-ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Ή ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

Όσοι αισθάνονται τυχεροί κρατούν κατά μέσο όρο μια πιο αισιόδοξη στάση ειδικά απέναντι στα καινούρια πράγματα, και η συμπεριφορά τους είναι πιο εποικοδομητική , θετική και ανταγωνιστική μπροστά στις δυσκολίες. Από την άλλη τα θλιβερά αποτελέσματα φαίνεται να προτιμούν όσους έχουν κρεμάσει πάνω τους την ταμπέλα του μονίμως χαμένου της υπόθεσης.

Είναι γνωστό το ανέκδοτο με διάσημο ζωγράφο, ο οποίος αφού επί μήνες αναζητούσε εις μάτην κάποιο εικαστικό αποτέλεσμα , εκσφενδόνισε το πινέλο του στο μουσαμά σε ένα ξέσπασμα θυμού και απελπισίας και όλως τυχαίως το αποτέλεσμα εμφανίστηκε.
Η απρόοπτη εμφάνιση του ιδανικού σχεδίου ήταν προφανώς ζήτημα τύχης.
Είναι φανερό όμως ότι η αξία του δημιουργήματος ανήκει στην καλλιτεχνική ευαισθησία του ζωγράφου (αναγνώρισε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που αναζητούσε).
Και τότε ανακύπτει νέο ερώτημα:το να διαθέτει κάποιος ταλέντο είναι και αυτό θέμα τύχης?
Δεν αρκεί η τύχη να έχεις ταλέντο, χρειάζεται και το ταλέντο να έχεις τύχη κατά μια άποψη."

Εσύ πιστεύεις ότι είσαι γενικά άνθρωπος τυχερός ή το αντίθετο?

 

Άρθρο δημοσιευμένο στη σελίδα του facebook elenatsamkosogloupsychologos (Έλενα Τσαμκόσογλου,31/1/2015)