Ο καθένας έχει μια φιλοσοφία πάνω στη ζωή αλλά μόνο λίγοι από εμάς έχουμε το προνόμιο και την άνεση να καθόμαστε και να προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε τις λεπτομέρειες. Έχουμε την τάση να την αναπτύσσουμε καθώς προχωρούμε. Η εμπειρία είναι μεγάλος δάσκαλος, αλλά χρειάζεται επίσης να εκλογικεύουμε τις εμπειρίες μας, να δίνουμε νόημα , να τις κατανοούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε κριτικά, ψάχνοντας για επαναλαμβανόμενα πρότυπα και συνδυάζοντας τα πάντα, προσπαθώντας να σχηματίσουμε τη μεγάλη εικόνα για να συνεχίσουμε το δρόμο μας στη ζωή. Η κατανόηση της δικής μας φιλοσοφίας μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε, να επιλύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Οι φιλοσοφίες μας μπορούν επίσης να αποτελέσουν τη βασική εξήγηση για προβλήματα που βιώνουμε. Έτσι, πρέπει να αξιολογήσουμε τις ιδέες μας για να διαμορφώσουμε μια άποψη που θα λειτουργήσει υπέρ μας, όχι εναντίον μας.

 

Παρά την παρούσα φήμη της, η φιλοσοφία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τρομακτική, βαρετή ή ακατανόητη.Πολλά από όσα έχουν γραφτεί στο πέρασμα των χρόνων εξετάζουν ερωτήματα που όλοι θέτουμε: Τί είναι καλή ζωή? Τί είναι καλό?Ποιό είναι το νόημα της ζωής? Γιατί είμαι εγώ εδώ?Γιατί θα πρέπει να κάνω το σωστό?Ποιό είναι το σωστό?Δεν είναι εύκολα ερωτήματα και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αλλιώς δε ασχολούμασταν ακόμη με αυτές.Ποτέ 2 άνθρωποι δεν φτάνουν αυτόματα ακριβώς στις ίδιες απαντήσεις.Όμως όλοι έχουμε ένα σύνολο λειτουργικών αρχών,με τις οποίες δουλεύουμε , άσχετα εάν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους και μπορούμε να τις απαριθμήσουμε ή όχι.

Μερικά από τα σοφότερα μυαλά της ιστορίας έχουν αφήσει σκέψεις. Μα η φιλοσοφία είναι και προσωπική-είσαι και εσύ φιλόσοφος επίσης. Πάρε ό,τι μπορείς από άλλες πηγές μα για να φτάσεις σε έναν τρόπο προσέγγισης του κόσμου προσιτό σε εσένα, πρέπει να σκεφτείς μόνος σου. Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη ενθάρρυνση, μπορείς να σκεφτείς αρκετά αποτελεσματικά από μόνος σου.

 

 

Άρθρο δημοσιευμένο στη σελίδα του facebook elenatsamkosogloupsychologos (Έλενα Τσαμκόσογλου,8/2/2015)

(Το άρθρο βασίζεται σε αποσπάσματα του βιβλίου "Πλάτωνας , όχι Πρόζακ!" ,Λου Μαρίνοφ, εκδόσεις Λιβάνη, 1999).